Actueel

Ruimte voor experiment

HaViK

De HaViK realiseert diverse ruimtes zoals de Portiersloge, Het Noorderstation, Y2 en T.A.S. In deze ruimtes kunnen kunstenaars hun werk exposeren en is er ruimte voor samenwerkingsverbanden en experimenten.

Stichting Kunstprojectruimten Noorderstation

In het Noorderstation zijn inmiddels al ruim 70 projecten gedaan. Momenteel (aug-sept 2021)worden de ruimtes opgeknapt door Aimée Terburg. Ze realiseert een project Murallarum en neemt vervolgens de programmering over.
www.skpn.nl

De ontstaansgeschiedenis van het Noorderstation.

Bij Station Groningen Noord zijn in 2008 twee kunstprojectruimtes gerealiseerd. Het station werd verbouwd en kreeg twee nieuwe trapopgangen.
De oude trapopgangen verloren daarmee hun functie. Ze konden dichtgemetseld worden, maar dat leek zonde van de ruimte.
Bovendien, als daar activiteit zou zijn zou dat ook de sociale veiligheid kunnen vergroten.
Na intensief overleg werd besloten om de twee trappen naast het café te verbouwen voor kunstprojecten.
Ze kregen een dak, een glazen pui beneden en een uitzicht boven op het perron. Ze kregen een degelijke inrichting met verwarming en internet.Binnenkort hier de contactinformatie
Locatie: Kastanjelaan 1, Groningen
e-mail: post@skpn.nl


De Portiersloge

De Portiersloge is de kleinste Galerie van Groningen en is vanaf 2009 in gebruik genomen en sindsdien doorlopend in gebruik. De galerie is zo klein dat er alleen kunstwerken in passen.
Het werk van de kunstenaars moet van buitenaf bekeken worden. Dat kan iedere dag, overdag en 's avonds. De ruimte is de oude Portiersloge van de Rijksleerschool, nu een atelierpand waar 8 ateliers en 6 woonateliers zijn.

Op de website www.skpn.nl is meer informatie te vinden en te zien wat er heeft plaats gevonden.

Locatie: Haddingestraat 26 Groningen

Coördinator: Henk Puts
Oude Boteringestraat 63, 9712 GE Groningen.
telefoon: 050-3604264
e-mail: info@havik-groningen.nlY2

In 2015 begon Y2 in een pand aan de Oosterhamrikkade in Groningen. Er werden ateliers gerealiseerd en er was een grote tentoonstellingsruimte. Het was een samenwerkingsproject van Carex en Havik. Voorheen was het een tegelwinkel een drukkerij en een massagesalon.
In 2020 verhuisde Y2 naar het Damsterdiep 299 in Groningen. De naam Y2 bleef behouden. Corona sloeg een bres in het expositieprogramma, maar desondanks blijft het intensief gebruikt worden door kunstenaars en [internationale] kunststudenten.
Kunstenaars die gebruik willen maken van deze ruimte kunnen contact opnemen met een van de kunstenaars uit het pand.

Locatie: Damsterdiep 299, Groningen
Contactpersonen: Greg Que en Eric Setz

greg_que@hotmail.com

info@ericsetz.nl
 

 

Temporary Art Space T.A.S

Als zich een geschikte tijdelijke ruimte aandient, zorgen wij dat kunstenaars de ruimte kunnen gebruiken om te experimenteren.
Van december 2012 tot maart 2014 was T.A.S gevestigd aan Stationstraat 7 in Groningen.
Zie de website www.skpn.nl voor wat zich daar heeft afgespeeld.
Is er een nieuwe T.A.S, komt hier de nieuwe informatie.

Coördinator: Henk Puts
Oude Boteringestraat 63, 9712 GE Groningen.
telefoon: 050-3604264
e-mail: info@havik-groningen.nl

 

 

 

Ruimte voor experiment Ruimte voor experiment Ruimte voor experiment
 
Iedereen k
rijgt beta
ald behalv
Iedereen krijgt betaald – behalve de kunstenaar Grote bezuinigingen op kunst hebben er voor gezorgd dat kunstenaars niet langer een eigen inkomen kunnen verdienen. Daardoor dreigt Nederland zijn av >>Lees verder
STATE OF
THE
ART
STATE OF THE ART MEET UP: GRONINGEN 29 NOVEMBER 2017 De belastingdienst doet niet leuk en ook niet makkelijk. Je baas of opdrachtgever wil niet betalen. Een klus die moeilijk in te schatten is qua >>Lees verder
film
ruimte kun
stenaars
Het Landelijk Overleg Ateliers heeft een documentaire gemaakt over de situatie van kunstenaars en met name hun gebrek aan werkruimte, in verschillende steden van Nederland en Belgie. Documentaire - >>Lees verder